CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 828|Reply: 8

[Lain-lain] 26/2...Keadaan banjir di Kelantan dan keperluan untuk mangsa...

[Copy link]
Post time 14-1-2022 08:33 AM | Show all posts |Read mode
Edited by seribulan at 26-2-2022 11:11 AM

Banjir: Bantuan untuk mangsa masih mencukupi, Kelantan dalam 'standby mode'Bernama
Disember 26, 2021 10:48 MYT

Pihak bomba mengagihkan barangan keperluan kepada mangsa banjir di Pasir Mas. - Foto BERNAMA


KOTA BHARU: Bantuan bekalan makanan serta kelengkapan peralatan di semua pusat pemindahan sementara (PPS) yang diwartakan di Kelantan diletakkan dalam mod sedia (standby mode) sekiranya gelombang kedua banjir melanda negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita negeri, Datuk Mumtaz Md Nawi berkata tindakan itu dilakukan berikutan keadaan cuaca yang tidak menentu meskipun amaran atau ramalan hujan dan banjir telah dikeluarkan di kawasan tertentu.

"Ketika saya melakukan tinjauan di PPS sebelum ini, rata-rata mangsa banjir yang ditemui memaklumkan kepada saya bahawa mereka sedang bersiap untuk menghadapi gelombang kedua banjir dengan menyimpan dokumen penting, ubat, makanan asas dan sebagainya.
"Oleh itu, kerajaan Kelantan juga sedang mengambil langkah perlu untuk berdepan dengan situasi atau sebarang kemungkinan yang berlaku sama ada teruk atau tidak kerana banjir ini adalah luar jangka," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Mumtaz berkata sebelum ini juga Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) memperuntukkan RM1.3 juta bagi kerja membaik pulih PPS, 3,000 kit makanan kering yang diagihkan ke depoh-depoh diselia Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), 1,600 aset seperti bot dan trak dan 6,500 anggota daripada pasukan penyelamat di negeri ini diatur gerak bagi menghadapi Monsun Timur Laut atau musim tengkujuh.

"Kerjasama kerajaan pusat dan kerajaan negeri sangat perlu dalam memastikan kebajikan serta keselamatan rakyat di negeri ini diutamakan terlebih dahulu.
"Apa yang paling penting sekarang ini adalah peranan semua pihak yang perlu sentiasa waspada dengan situasi semasa dan patuh dengan arahan yang dikeluarkan pihak berkuasa sekiranya dikehendaki berpindah ke PPS terutama penduduk di kawasan berisiko tinggi," katanya.

Untuk rekod, menurut aplikasi info bencana Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), jumlah tertinggi mangsa banjir di Kelantan direkodkan pada 20 Dis lalu melibatkan seramai 3,801 orang daripada 1,098 keluarga di 57 PPS membabitkan lima jajahan iaitu Kuala Krai, Gua Musang, Pasir Mas, Jeli dan Tanah Merah.

-- BERNAMA

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2022 08:34 AM | Show all posts
[url=][/url] Ketua Pengarah Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri (JPM) Datuk Ruji Ubi (dua kanan) menyampaikan bantuan kewangan kepada mangsa banjir Zolkiply Rahman, 60, (kiri) sempena program Penyerahan Bantuan Wang Ehsan di Kampung Putat Tujuh, Rantau Panjang hari ini. - Foto NSTP/Nik Abdullah Nik Omar
RANTAU PANJANG: Penerima Program Rintis Pembaikan Rumah Pasca Banjir 2022 diperoleh melalui senarai nama Bantuan Wang Ihsan (BWI) yang layak, susulan kediaman rosak akibat bencana banjir banjir.
  Ketua Pengarah Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ruji Ubi, berkata pihaknya mengharapkan Pusat Kawalan Operasi Bencana (PKOB) di setiap negeri terbabit dapat mengenal pasti secepat mungkin mangsa yang layak agar proses pembaikan rumah dapat dijalankan segera.
  Katanya, program berkenaan memfokuskan kepada tiga kategori iaitu membabitkan kerosakan bawah RM5,000 yang akan dibayar secara tunai, kerosakan RM5,000 hingga RM15,000 yang mana pembaikan segera atau bina baru dengan mengambil masa enam bulan untuk disiapkan.
  "Pihak PKOB dengan kerjasama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) serta Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) bertanggungjawab membuat anggaran kos yang diperlukan untuk membaik pulih sebelum diserahkan kepada pihak pelaksana.  "Setakat ini, senarai penerima yang paling tinggi adalah di Selangor dan Pahang, manakala Kelantan pula lebih 6,000 penerima yang dikenal pasti bakal menerima manfaat daripada Program Rintis Pembaikan Rumah Pasca Banjir 2022.

  "Kita menyasarkan masa selama sebulan untuk proses penilaian penerima yang layak, manakala kerja membaik pulih serta bina baru dianggarkan selama tiga hingga enam bulan," katanya selepas menyampaikan Bantuan Barangan Asas sebanyak RM2,500 kepada mangsa banjir di Kampung Putat Tujuh, hari ini.

  Ruji berkata, sebanyak 10 buah rumah terpilih untuk dibaik pulih sebagai perintis program berkenaan di Kelantan membabitkan jajahan Pasir Mas yang mana menjadi lokasi banjir hampir setiap tahun.

  


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2022 04:23 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 14-1-2022 03:25 PM

Jambatan runtuh akibat banjir, penduduk bergadai nyawa guna rakit buluhMuhafandi Muhamad
Januari 14, 2022 11:21 MYT

Rakit yang dibina menggunakan buluh, kayu hutan dan tong plastik itu boleh memuatkan motosikal mereka. - Astro AWANI

GUA MUSANG: Lebih 5,000 masyarakat Orang Asli di Pos Simpor dan Pos Gob di Gua Musang, Kelantan bergadai nyawa menaiki rakit buluh untuk ke bandar berikutan ketiadaan jambatan untuk kegunaan mereka. Sejak sebulan lalu, jambatan di Sungai Perias runtuh selepas dibawa arus ketika bencana banjir.Menurut penduduk Orang Asli, mereka bergotong-royong membina rakit bagi kemudahan mereka berulang-alik.


Rakit yang dibina menggunakan buluh, kayu hutan dan tong plastik itu boleh memuatkan motosikal mereka.Menurut penduduk, Jasmi Abus, sejak menggunakan rakit tersebut, dua motosikal penduduk telah terjatuh ke dalam sungai.
"Hari pertama masa bawa satu motosikal jatuh dalam sungai ni. Mestilah banyak berlaku, sudah dua biji motosikal terjatuh ke dalam sungai.
"Kita takutlah nanti sebab kita ada bawa budak, takut wayar putus ke apa," katanya.

Penghulu Kampung Pos Tohoi, Zainal Chali berkata, penduduk mengharapkan jambatan baharu dapat dibina dengan segera.
"Penduduk kampung telah mengharungi detik cemas dan bahayalah ketika mereka mengharungi sungai dengan rakit.
"Memang sangat berbahaya dan berisiko dan kita harap keadaan ini disegerakan pembinaannya supaya keadaan lebih terjamin kepada mereka sekiranya ada jambatan baru yang akan dibina nanti," katanya.

Bagi seorang lagi penduduk, Nordi Baharom, ketidaan jambatan menyukarkan pelajar untuk pergi ke sekolah.
"Kita tahu jambatan mereka terputus akibat banjir baru-baru ini jadi murid-murid, anak-anak mereka nak keluar ke sekolah itu memang susahlah kali ni.
"Jadi kita harap pihak atasan boleh membantu jambatan itu boleh siapakan dalam sebulan dua," katanya.

Sebelum ini, Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dalam proses memasang jambatan bailey untuk kemudahan lebih 5,000 penduduk kampung Orang Asli yang terputus hubungan di kawasan itu.

Timbalan Menterinya, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad berkata, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sudah bersetuju untuk membantu membina jambatan bagi kemudahan komuniti Orang Asli suku kaum Temiar itu.


Infrastruktur | 5,000 penduduk bergadai nyawa guna rakit buluhLebih 5,000 masyarakat Orang Asli di Pos Simpor dan Pos Gob di Gua Musang, Kelantan bergadai nyawa menaiki rakit buluh untuk ke bandar berikutan ketiadaan jambatan untuk kegunaan mereka.Sejak sebulan lalu, jambatan Sungai Perias runtuh selepas dibawa arus ketika bencana banjir.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2022 02:19 PM | Show all posts
Enam negeri selesai pembayaran Bantuan Wang Ihsan - NADMABernama
Januari 14, 2022 17:34 MYT


Enam negeri selesai 100 peratus pembayaran Bantuan Wang Ihsan (BWI) kepada Ketua Isi Rumah (KIR) yang terkesan akibat banjir, setakat pagi ini. - Gambar fail/BERNAMA


KUALA LUMPUR: Enam negeri iaitu Perak, Terengganu, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Melaka, Negeri Sembilan dan Kelantan selesai 100 peratus pembayaran Bantuan Wang Ihsan (BWI) kepada Ketua Isi Rumah (KIR) yang terkesan akibat banjir, setakat pagi ini.
Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dalam kenyataan hari ini memaklumkan negeri-negeri lain termasuk Pahang dan Selangor untuk tempoh sama, masing-masing mencatatkan peratusan agihan BWI sebanyak 96.4 dan 97 peratus daripada jumlah KIR yang terkesan.

Sehingga 12 tengah hari tadi, dua negeri dilaporkan masih terjejas dengan bencana banjir melibatkan tiga daerah di Johor dan satu daerah di Sarawak.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2022 08:03 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-1-2022 03:50 PM | Show all posts
Edited by seribulan at 20-1-2022 02:51 PM

Ramalan Cuaca Negeri


Kelantan

                        
Tarikh
Cuaca
Ramalan
20/01/2022
Khamis
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
21/01/2022
Jumaat
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
22/01/2022
Sabtu
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
23/01/2022
Ahad
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
24/01/2022
Isnin
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
25/01/2022
Selasa
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°
26/01/2022
Rabu
                                       
Tiada hujan
                                        Pagi: Tiada hujan
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 24°
                                        Maks: 31°

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2022 08:36 AM | Show all posts
Ramalan Cuaca Negeri                                                                                                        

                                            
Lokasi: Johor                          
Tarikh
Cuaca
Ramalan
04/02/2022
Jumaat
                                       
Hujan di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
05/02/2022
Sabtu
                                       
Hujan di satu dua tempat di kawasan pantai
Pagi: Hujan di satu dua tempat di kawasan pantai
                                        Petang: Tiada hujan
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
06/02/2022
Ahad
                                       
Ribut petir di satu dua tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat
                                        Malam: Tiada hujan
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
07/02/2022
Isnin
                                       
Ribut petir di satu dua tempat di kawasan pedalaman
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 33°
08/02/2022
Selasa
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
09/02/2022
Rabu
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°
10/02/2022
Khamis
                                       
Ribut petir di beberapa tempat
Pagi: Hujan di satu dua tempat
                                        Petang: Ribut petir di beberapa tempat
                                        Malam: Hujan di satu dua tempat di kawasan pedalaman
                                        Min: 23°
                                        Maks: 32°

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-2-2022 12:12 PM | Show all posts
Bil.
Nama Daerah
Pusat Pemindahan
Tarikh Dibuka
KG Yang Terlibat
JUMLAH MANGSA PERMINDAHAN
Tarikh Ditutup
Bil. Pusat
Jumlah Keluarga
Jumlah Mangsa
Mengikut Jantina
Dewasa
Kanak
L
P
L
P
1
Jajahan : Jeli [Dikemas Pada : 26-02-2022 10:01]
6
112
403
146
149
52
56
JeliSK Legeh25-02-2022 19:00
28
118
49
47
8
14
JeliSMK Air Lanas25-02-2022 19:00
53
205
75
75
29
26
Kuala BalahSK Bukit Jering26-02-2022 00:00
3
17
3
3
5
6
JeliDewan KESEDAR & PASTI Bukit Lakota26-02-2022 00:00
4
6
2
4
0
0
JeliDewan KESEDAR, Tabika KEMAS & PASTI Sg. Satan26-02-2022 00:00
13
25
9
7
6
3
Kuala BalahSK Kuala Balah25-02-2022 17:00
11
32
8
13
4
7
2
Jajahan : Kuala Krai [Dikemas Pada : 25-02-2022 22:22]
4
37
136
41
38
29
28
MengkebangMasjid Lama Kampung Keroh25-02-2022 05:00
11
35
13
14
3
5
MengkebangSek. Keb. Chenulang25-02-2022 17:00
1
6
0
2
2
2
Olak JeramPusat Komuniti Chuchoh Puteri A25-02-2022 17:00
17
70
22
17
16
15
MengkebangSek. Keb. Sg. Embak25-02-2022 21:00
8
25
6
5
8
6
3
Jajahan : Tanah Merah [Dikemas Pada : 26-02-2022 11:24]
8
65
236
62
83
48
43
JedokSek. Keb. Gual jedok18-12-2020 21:00
4
17
3
4
5
5
JedokSek. Reb. Lawang25-02-2022 21:00
11
30
9
12
3
6
Bukit PanauSK. Sri Kelewek25-02-2022 21:00
7
21
4
9
4
4
JedokSek. Men. Keb.Bukit Bunga25-02-2022 21:00
15
59
15
20
14
10
Bukit PanauBalai Raya Kg. Padang Kijang25-02-2022 18:00
7
26
6
6
5
9
JedokSek. Arab Kg. Kuala Kajang26-02-2022 09:00
8
33
10
13
10
0
Ulu KusialSEKOLAH KEBANGSAAN KULIM26-02-2022 09:00
11
39
10
17
5
7
Ulu KusialDewan Komuniti Tebing Tinggi26-02-2022 09:00

Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2022 03:22 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-3-2023 03:18 AM GMT+8 , Processed in 0.078085 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list